Project

SMART CITY SÜD

Waagner-Biro-Straße, Graz, Österreich
Project-website →
 
→ My Smart City Graz is being created with the existing Helmut List Hall at its centre on a former industrial area along Waagner-Biro-Strasse. The development, planning and realisation of the new district in the west of Graz will breathe life into an area of 8.2 hectares. This will result in an innovative residential and business area with spacious green spaces and parks. The ambitious energy management, consisting of future-oriented technical achievements, takes us in the direction of zero emissions, a step that paves the way for Graz as a city of the future.

DEVELOPMENT
TRIVALUE, WEGRAZ, Haring Group

ARCHITECT
PENTAPLAN ZT GmbH


STATUS
01|2020

AVAILABLE SURFACE
24.800m2

LOCATION

The Smart City area on Waagner-Biro-Strasse is located approximately 2 km to the north-west of the centre of Graz (Waagner-Biro-Strasse / Peter-Tunner-Gasse). Graz-West regional hospital and the accident hospital are in the immediate vicinity (within approx. 500 m) and the main railway station is approximately 800 m further to the south. Helmut List Hall, an important event venue in Graz since 2003, is right in the centre of the project area.

PROJECT
DESCRIPTION

The project start-up took place on 7 February 2019.
SMART CITY SÜD, which is located to the south of Helmut List Hall, presents itself as the ‘entrance’ to the smart new city district and is home to both residential and commercial space. The design of this building with its 24,800 m² of total usable space takes its cue from the history of the site, which was once used by the steel construction company Waagner Biro as an industrial area. The design of the building is reminiscent of the former production halls with their flat pitched gable roofs. Materials with a raw aesthetic and industrial charm were deliberately chosen for the facades. The ground floor will serve commercial purposes and will house a grocery store, a bakery, a kindergarten and a fitness studio. The 252 apartments of different sizes are spread over six additional floors and arranged in a meandering pattern around two spacious courtyards. The attractive greenery meets the users’ need for nature in their immediate residential environment and will significantly contribute to their satisfaction with their homes. To the south and north, walls of stacked shipping containers close off the building. The containers assigned to the apartments offer additional storage space as an exemplary answer to the issue of ‘space’. The colourful containers reflect the heterogeneous nature of the building users. The open spaces between them are usually shared by two apartments. The planned office space will complement the diverse range of possible uses and create an inspiring, lively location.